Saylani Welfare Trust International

Saylani Welfare Trust International

Saylani Welfare Trust International Mobile Snack Kiosks The Challenge Saylani Welfare Trust needed something new for their Rozgaar scheme. They wanted us to design some snack vending kiosks that they could then give to the less fortunate as a more presentable and manageable means of livelihood. Something that would help them earn better and make their lives a little easier. The Solution We came up with these designs: a mobile, popcorn vending machine hooked up to a bicycle or even a motorcycle, and a hand-drawn cart for french fries or other similar snacks. The designs were made within two weeks, with the manufacturing of the samples taking another two weeks to finalize They were delivered to Saylani Welfare Trust International in the first week of March 2012. Outdoor Kiosk Indoor Kiosk % Sketchup Design Work % Graphic Design Work % Manufacturing Work Turnaround Time (Days) Project Details  Materials The kiosks were manufactured using steel and painted over with special anti-rust paint. This made them more durable and easier to maintain, as opposed to the more commonly available kiosks in the country. The graphics were printed on panaflex vinyls and glued on. The cart’s main body panels were a lightweight, translucent material with printed vinyls that were designed to glow with backlighting. The total manufacturing time was about 12 days, including finishing.    Design Objectives The primary requirements of the kiosks were presentability and durability. The bicycle kiosk was designed primarily to be used outdoors, as a replacement of the hand-pushed street carts common in Pakistan. The other cart was intended as a smaller but more attractive kiosk that could be used inside shopping malls, as well as...
Malim Residence

Malim Residence

Malim Residence My Parents’ Home The Challenge After our old architect had made a mess of the structure and original design of my parents’ home, it needed some TLC, nurturing, and a lot of redesigning. We had to salvage what we could and mold the design to fit our requirements, our needs. That included managing the construction work as well. The house needed a personal touch to turn it into a future home, and that’s where I stepped in. The Solution Using everyone’s input, I used the original design made by our architect in 2010, and added some much needed finesse and style into it. The first step was getting the structure repaired and reinforced where needed, as well as making sure that the redesign made the house fit everyone’s requirements. To that end, I had to enlarge the ground floor, and add more rooms to it. Following that, I had to sort out the first floor based on the redesigned ground floor, keeping the structural work from the ground floor in mind. That meant incorporating some peculiarly placed columns right into the design and turning them into a design element. After that, came the fun part. Planning the interior decoration were easier with me being a minimalist and everyone preferring some more contemporary furniture and decor. The model is a work in progress and is by no means complete, though. Master Bedroom - Design Concept 1 Bedrooms 1 & 2 Bathrooms 1 & 2 Bedrooms 3 & 4 Bathroom 3 Bathroom 4 % Sketchup Design Work % Graphic Design Work % Construction Work Turnaround Time (Years) Project Details  Materials A construction project requires a number...